Τουρκία: Στο 50% το επιτόκιο δανεισμού

Prices are displayed in a clothes shop at Eminonu commercial area in Istanbul, Turkey, Wednesday, Feb. 21, 2024. Turkey's central bank left its key interest rate unchanged at 45% on Thursday, pausing a series of aggressive rate hikes aimed at taming high inflation. (AP Photo/Khalil Hamra)
  • Η Kεντρική Tράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσεις και παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχίσει την πολιτική περιορισμού της ρευστότητας εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν

Με μία απόφαση που προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, η Kεντρική Tράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσεις, από 45% σε 50%. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχίσει την πολιτική περιορισμού της ρευστότητας εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν περαιτέρω.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Η ακαμψία στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές στην Τουρκία, σημειώνει η ΡΡΚ.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο πρόεδρος Ερντογάν επέμενε ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, πιστεύοντας ότι το φτηνό χρήμα ενισχύει την ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου θα λυθεί το πρόβλημα της μόχλευσης του πληθωρισμού που προκαλούσε η πολιτική αυτή. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, μετά τις προεδρικές εκλογές πέρυσι τον Μάϊο, ο τσάρος της τουρκική οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε επιστροφή στις «ορθολογικές πολιτικές», αδειάζοντας ουσιαστικά ως καταστροφική την μέχρι τότε πολιτική του Ερντογάν. Έκτοτε, το επιτόκιο δανεισμού που παρέμενε σταθερό στο 8% επί 2 χρόνια και 3 μήνες στο 8,5% έφτασε σήμερα στο 50%.

Μιλώντας, σήμερα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο μεγαλύτερος αγώνας δίνεται ενάντια στον πληθωρισμό και τη νοοτροπία που ανεβάζει το κόστος ζωής. «Θα προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών μας από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα το κάνουμε δουλεύοντας, όχι χρησιμοποιώντας ψεύτικους αριθμούς» είπε και υποσχέθηκε ότι «ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Στις αρχές του μήνα, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη τον τον μήνα Φεβρουάριο στο 67,07%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» στο 4,53%.

Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%.

Σύμφωνα με την TUIK, η υψηλότερη ετήσια αύξηση, με 94,78%, κατεγράφη στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, ακολουθούν η εκπαίδευση με 91,84% και η υγεία με 81,25%, ενώ η χαμηλότερη σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 43,44%. Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 47,29% σε ετήσια βάση και κατά 3,74% εκατό σε μηνιαία βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατεγράφη στο 71,12% (8,25% σε μηνιαία βάση).

Σε μηνιαία βάση, ο κλάδος με τη χαμηλότερη αύξηση τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ήταν επίσης τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 0,20%, ενώ ο κλάδος με την υψηλότερη αύξηση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η εκπαίδευση με 12,76%.

Visits: 2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*