Δήμος Σαρωνικού: Χαμένοι στο λαβύρινθο της νομολογίας; Σε αναζήτηση απάντησης για την έκπτωση του 20% της εισφοράς χρήματος για όσους “μπαίνουν στο Σχέδιο” στην Ανάβυσσο

Δήμος Σαρωνικού: Χαμένοι στο λαβύρινθο της νομολογίας;

Σε αναζήτηση απάντησης για την έκπτωση του 20% της εισφοράς χρήματος για όσους “μπαίνουν στο Σχέδιο” στην Ανάβυσσο

Ακόμη ένα θέμα ταλανίζει τους δημότες Σαρωνικού, οι οποίοι γίνονται «μπαλάκι» για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως όλα δείχνουν. Ή μήπως για ανεπάρκεια των αρμόδιων Υπηρεσιών; Όπως όλα δείχνουν πάντως τίποτα καλύτερο από ένα επικοινωνιακό αδιέξοδο, μία κατάσταση πλήρους ασυννενοησίας, για να βρίσκονται οι πολίτες σε κάποιου είδους «συναισθηματο-οικονομικής ομηρίας» και προφανώς και εξάρτησης από εκείνες τις Αρχές, που υποτίθεται ότι τους υπηρετούν.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ανάβυσσο με απλά λόγια;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μία περιοχή της έλαβε «κυρωμένη πράξη εφαρμογής Α! Κατοικίας». Αυτό συνέβη το 2011, όταν, με την αντίστοιχη 1/2011 Πράξη εφαρμογής, περιοχή που επεκτείνεται από την Λεωφόρο Καραμανλή και προς την περιοχή Οικισμών ΑΤΕ και Καταφύγι, μπήκε στο σχέδιο πόλεως.

Όταν μία περιοχή μπαίνει στο σχέδιο πόλεως, πολλά αλλάζουν και αφορούν κυρίως στους συντελεστές δόμησης. Πριν, όμως, φτάσουμε σε αυτούς, οι ιδιοκτησίες τις οποίες το εν λόγω «σχέδιο» καλύπτει, καλούνται να συνεισφέρουν στον Δήμο τους είτε σε γη είτε σε χρήμα. Πότε μπορεί να προσφέρει ένας ιδιοκτήτης σε χρήμα και όχι αναγκαστικά σε γη; Όταν η προσφορά σε γη θα καθιστούσε την ιδιοκτησία του μη άρτια, αποκλείοντας έτσι την αξιοποίησή της.

Κι έτσι φτάσαμε στο 2022 με την Ανάβυσσο σε αναβρασμό και την Δημοτική Αρχή σε ευθεία διαμάχη, για άλλη μία φορά, με τη μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Σαρωνικού… Προς τι ο…καυγάς;

Και πάλι με απλά λόγια, διότι ο νόμος επιτρέπει όχι μόνον την εισφορά σε χρήμα – αντί γης – όταν κάποιες ιδιοκτησίες μπαίνουν στον Σχέδιο, αλλά προβλέπει και την οικονομική διευκόλυνση των ιδιοκτητών για τον σκοπό αυτό με δύο τρόπους: α) με μία έκπτωση της τάξεως του 20% στην υπολογιζόμενη οφειλή και β) τον διακανονισμό της οφειλής σε δόσεις.

Και εδώ υφίσταται το ερώτημα: ο Νόμος ναι! Αλλά ποιος νόμος;

Σύμφωνα λοιπόν με Δελτίο Τύπου του τέως δημάρχου Σαρωνικού και επικεφαλής της νυν μείζονος αντιπολίτευσης, κου. Σωφρόνη, η εν λόγω «πράξη εφαρμογής κυρώθηκε με την υπ’ αριθμό 205623-13/12-2-2014 απόφαση  του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής», ενώ με το πρακτικό της ίδιας Υπηρεσίας, με αριθμό 5/2016 ΠΕ Ανατολικής Αττικής, υπολογίσθηκαν οι σχετικές οφειλές προσφοράς σε χρήμα.  Το 2016, ως δήμαρχος, ο κος. Γ. Σωφρόνης ζητάει από το δημοτικό Συμβούλιο βάσει του άρθρου 65 του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ Α87) να  υπολογισθούν εκπτώσεις του 20% στις οφειλές των δημοτών-ιδιοκτητών γης της Αναβύσσου και να προσφερθούν στο πλαίσιο εξώδικων συμβιβασμών από τον Δήμο.

Πράγματι, σε επίσημο έγγραφο του Δήμου Σαρωνικού – το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από τον κο. Σωφρόνη στις 16/10/2022  – ο «λογαριασμός» (η ειδοποίηση) προς υπόχρεο, για την προσφορά σε χρήμα (αντί γης) προς τον Δήμο για την περιοχή της Αναβύσσου, ανέρχεται στο 80% του αρχικού ποσού, περιλαμβάνει, δηλαδή, την πολυσυζητημένη έκπτωση του 20%. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, η τιμή μονάδας γης μειώνεται στα 111,18 ευρώ ανά τετραγωνικό από τα 138,97, η οποία έχει προσδιορισθεί με βάση τις τιμές Επιτροπής Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων της Περιφέρειας Αττικής, που είχαν αποφασισθεί τον Μάιο του ‘86.

Στο σημείο αυτό αρχίζει, όμως, η διαμάχη, καθώς στις 20 Οκτωβρίου 2022 με Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σαρωνικού γίνεται αναφορά στην απώλεια της δυνατότητας της έκπτωσης του 20% στις εν λόγω οφειλές, λόγω της μη επίδοσής τους στο χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2019, περίοδο  που ορίζει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως την μόνη που επιτρέπεται για να γίνει  και η χρήση της δυνατότητας έκπτωσης του 20%. Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του υπουργείου, η έκπτωση αυτή απορρέει από το άρθρο 142 του Νόμου 4495/2017.

Επιστροφή στον κο. Σωφρόνη και στο δικό του Δελτίο Τύπου της 16ης Οκτωβρίου 2022, όπου αναφέρεται ότι η έκπτωση του 20% ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει, διότι χορηγήθηκε στους ιδιοκτήτες της Αναβύσσου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016, η οποία στηρίχθηκε στον Νόμο 4315/2014, που κατόπιν αντικαταστάθηκε από τον Νόμο 4495/2017 «ο οποίος όμως προέβλεπε για την μείωση του 20%  περιοχές, όπου η αξία της γης υπολογίστηκε μετά την έκδοσή του».

Τούτων δεδομένων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του, θα πρέπει να ζητήσει αποσαφήνιση της κατάστασης από το Υπουργείο, το οποίο,  ωστόσο, δεν φαίνεται να είχε κρίνει απαραίτητη κάποια παρέμβαση παρά μόνον μετά από την κατάθεση ερωτήματος από τον Δήμο Σαρωνικού για το αν δικαιούνται οι πολίτες της Αναβύσσου την έκπτωση του 20%…Για την οποία έκπτωση φαίνεται ότι είχε φροντίσει τελικά η προηγούμενη δημοτική Αρχή, αν υποθέσουμε ότι τα έγγραφα (λογαριασμοί),  όπως αυτό που έδωσε στην δημοσιότητα ο κος. Σωφρόνης, συνεχίζουν να ισχύουν, δίνοντας την δυνατότητα στους παραλήπτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο Σαρωνικού με έκπτωση 20%.  Αρκεί να προσέλθουν μέχρι τις 31/12/22 στα ταμεία του Δήμου και αυτό βέβαια ισχύει για όσους έχουν λάβει τις σχετικές ειδοποιήσεις. Διότι όλα δείχνουν ότι δεν τις έχουν λάβει ακόμη όλοι….

Εδώ να τονίσουμε ότι άλλος Νόμος (του ’85 αυτός) προβλέπει και μία άλλη παροχή, συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται σε σχέδιο πόλεως. Η παροχή αυτή αφορά σε έκπτωση 20% εφόσον καταβάλουν την οφειλή τους εφ άπαξ.  Ως εκ τούτου, στην περίπτωση των ιδιοκτητών ακινήτων της Αναβύσσου, υφίσταται η έκπτωση του 20% που έχει εξασφαλιστεί για όλους από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού, βάσει του Νόμου 4315/14, ενώ όποιος μπορέσει να πληρώσει το σύνολο της οφειλής του έχει ακόμη ένα 20% έκπτωση επ’ αυτής, βάσει Νόμου του ’85!

Προς τι τώρα ο νέος …καυγάς;

Ωστόσο, η…διαφωνία Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει μόνον με την προαναφερόμενη αμφισβήτηση. Παρότι έχουν αρχίσει να αποστέλλονται κάποιες από τις ειδοποιήσεις, ο τέως δήμαρχος, κος. Σωφρόνης ζητάει από τον Δήμαρχο, κο. Φιλίππου, να αναβάλει την αποστολή των λογαριασμών αυτών για τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει ο κος Σωφρόνης, μια τέτοια καθυστέρηση θα δώσει χρόνο στους οφειλέτες να προετοιμαστούν και να αρχίσουν να εξοφλούν τα χρέη τους, αλλά και έναν ακόμη χρόνο, έως το τέλος του 2023, ώστε, όποιος μπορέσει να εξοφλήσει εφ άπαξ την οφειλή του, να κερδίσει το συμπληρωματικό 20% που ήδη περιγράψαμε. Η διοίκηση του κου. Φιλίππου θεωρεί ότι οι εν λόγω οφειλές θα πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στους πολίτες και να έχουν ρυθμιστεί πριν το τέλος του 2022, αναφερόμενη σε «εξάντληση των περιθωρίων για την οποία η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε από την οικονομική Υπηρεσία του Δήμου». Ωστόσο, δεν διευκρινίζει βάση ποιου νόμου προβλέπεται η επίδοση στους πολίτες των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων και ποια ακριβώς είναι τα περιθώρια που ορίζει ο νόμος του κράτους για τις σχετικές απαιτήσεις της Αυτοδιοίηκησης.

Πάντως, για όσους θα προτιμήσουν να πληρώσουν με δόσεις οι επιλογές είναι: α) 108 μηνιαίες ή, β) 35 τριμηνιαίες, ή γ) 18 ξαμηνιαίες.

Δ. Κατραμάδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*