ΚΑΠΝΟΣ της πυρκαγιάς και ΚΑΡΔΙΑ

ΚΑΠΝΟΣ της πυρκαγιάς και ΚΑΡΔΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται πιο συχνά και με αυξημένη ένταση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Εκτός από τις άμεσες ζωές και τις οικονομικές επιπτώσεις που αποδίδονται στις πυρκαγιές, ο εκπεμπόμενος καπνός συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, οδηγώντας σε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι ένα ΣΥΝΘΕΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ αερίων όπως: μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου, πτητικών και ημι-πτητικών οργανικών ενώσεων και είναι πλούσια σε άνθρακα και μεταλλικές ενώσεις. Επιδημιολογικές στοιχεία καταδεικνύουν σταθερή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον καπνό της πυρκαγιάς και της αυξημένης αναπνευστικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Πρόσφατη ανασκόπηση 10 επιδημιολογικών μελετών που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον καπνό από τις πυρκαγιές και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, οκτώ βρήκαν θετική συσχέτιση. Χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις που προέρχονται από δορυφόρους και ατμοσφαιρικά μοντέλα για την κατηγοριοποίηση έκθεσης, οι πυρκαγιές συμβάλουν σε περίπου 2% ετήσια αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων στους ενήλιες. Ερευνητές, υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της θνησιμότητας των βραχυπρόθεσμων αυξήσεων στην ατμόσφαιρα των επιπέδων του ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ των ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ δεν περιορίζεται σε ΜΙΑ μόνο ημέρα, αλλά διατηρούνται για διάστημα αρκετών ημερών γεγονός που σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Τέλος, εκτός από τα υψηλά επίπεδα ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ οι λοιπές μετεωρολογικές συνθήκες όπως η υψηλή θερμοκρασία, επάγουν περαιτέρω τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Antonios Chalapas, MD, PhD, FESC
Interventional Cardiology and THV Program
Mob.+306973388762

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*