Η Εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας Μανώλη Θ. Τσαλικίδη για το θέμα της κατάργησης των Κοινοτικών Συμβουλίων που προτείνει το σχέδιο νόμου.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Π. ΦΩΚΑΙΑΣ – Δήμου Σαρωνικού, 19.02.2021

Η Εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας Μανώλη Θ. Τσαλικίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού (10/2/21) για το θέμα της κατάργησης των Κοινοτικών Συμβουλίων που προτείνει το σχέδιο νόμου.

Μ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ:

«Το νομοσχέδιο δεν καταργεί σήμερα Κοινοτικά Συμβούλια που έχουνε ρόλο, αρμοδιότητες, μετέχουν στη διοίκηση, παίζουν αποφασιστικό ρόλο…

Το νομοσχέδιο καταργεί Κοινοτικά Συμβούλια, που στην πράξη έχουν ήδη καταργηθεί, και που στην ουσία ο ρόλος τους είναι, είτε διακοσμητικός, είτε εκτονωτικός».

«εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα Κοινοτικά Συμβούλια αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους και ρόλους σε αυτά, δηλαδή να αποχωριστούμε και να αποκεντρώσουμε λίγο την εξουσία την οποία έχουν..»

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά θα παραμείνουν καταργημένα…».

Παρακολουθείστε την πεντάλεπτη εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ

«Είχαμε την Τρίτη στις 2/2 μία τηλεδιάσκεψη με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων και του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής και εκεί κάναμε μία έτσι ανασκόπηση των μέχρι τότε δεδομένων και αποφασίσαμε άμεσα να προχωρήσουμε σε πρόσκληση εκτάκτων Κοινοτικών Συμβουλίων όπου στα Κοινοτικά μας Συμβούλια θα εκφράζαμε την αντίθεσή μας με την διάταξη του νόμου που καταργεί τα Κοινοτικά Συμβούλια και παράλληλα θα υπήρχε η προσπάθεια από τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων και να έρθουν σε επαφή με τις άλλες Κοινότητες, τα άλλα Κοινοτικά Συμβούλια της Αττικής και να κλειστεί ένα ραντεβού με τον Υπουργό και, επίσης, να γραφτεί μία επιστολή, η οποία εάν ήταν δυνατόν να εξέφραζε το σύνολο των Κοινοτικών Συμβουλίων και η οποία θα ήταν επιστολή διαμαρτυρίας και θα απευθύνονταν στον Υπουργό, έτσι και έγινε, την Πέμπτη έγιναν αυτά τα έκτακτα Συμβούλια.

Το κάθε Συμβούλιο έθεσε στην απόφασή του, άλλες ομόφωνες, άλλες κατά πλειοψηφία, δεν θα το κρίνω. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιάς Φώκαιας αποφάσισε αφενός να εκφράσει την διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του με την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων σε όλη τη χώρα, ομόφωνα, και θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους του Κοινοτικού Συμβουλίου και τον κ. Παπουτσή που εισηγήθηκε μια, λίγο διαφορετική άποψη, αλλά παρόλα αυτά συμφώνησαν στο να, για να εκφραστεί ομόφωνα μια απόφαση και να μην είναι κατά πλειοψηφία, να μείνουμε σε αυτά τα οποία συμφωνούμε και βεβαίως η άποψή του καθόλα σεβαστή, καταγράφηκε και αποτελεί μέρος της απόφασή μας, την οποία έχετε λάβει.

Άρα λοιπόν, το πρώτο κομμάτι ήταν να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας, το δεύτερο ήταν κάτι το οποίο εμείς το θεωρούμε αλληλένδετο και εξίσου σημαντικό είναι να ζητήσουμε αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει και άλλες φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο να μας δοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόροι στην Κοινότητά μας και, επίσης, υπήρχαν και κάποιες παρατηρήσεις σε ότι αφορά την επιστολή τις οποίες γράψαμε στην απόφασή μας και τις οποίες έχουμε στείλει ήδη στους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να την συντάξουν.

Τώρα δύο λόγια σε ότι αφορά την απόφαση.

Για μένα προσωπικά η απόφαση αυτή που καταργεί τα Κοινοτικά Συμβούλια όσο και να ακούγεται πολύ, έτσι, βαριά και πολύ δύσκολη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και θεωρώ ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η απόφαση και αυτό το νομοσχέδιο διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο με παραπέμπει στο ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυστυχώς ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια που έχω γνώση του χώρου είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη, απλώς είναι μία αυτοδιοίκηση που πολιτικά διαπλέκεται με την εκάστοτε εξουσία.

Άρα λοιπόν, και στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά το νομοσχέδιο με τα όσα προβλέπει είναι αποτέλεσμα σε αυτό το επίπεδο της συνεργασίας που είχε το Υπουργείο ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του με την ηγεσία των Δημάρχων.

Σε αυτό το κομμάτι δυστυχώς οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων δεν έχουν την τύχη να εκφράζονται θεσμικά, ούτε να περνάνε την άποψή τους ούτε να είναι συνομιλητές του Υπουργείου, μόνο τελευταία υπήρχε μια ευχάριστη εξέλιξη όταν το Δίκτυο των Κοινοτήτων είχε μία συνάντηση με τον Υπουργό τον κ. Βορίδη, νομίζω μια πρώτη συνάντηση που εύχομαι να συνεχιστεί.

Άρα λοιπόν, θεωρώ σε πρώτο επίπεδο το νομοσχέδιο με όσα αναφέρει προετοιμάστηκε σε αυτήν τη σχέση.

Στο δεύτερο επίπεδο, το οποίο νομίζω προετοίμαζε αυτά τα οποία ήρθανε, δηλαδή την κατάργηση των Συμβουλίων, είναι τα όσα συμβαίνουν στις Κοινότητες σήμερα.

Οι Κοινότητες είναι χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, χωρίς ένα ρόλο, χωρίς να μετέχουν στην διοίκηση ουσιαστικά και χωρίς να εκπληρώνουν τη θεσμική εντολή που έχουν πάρει από τους συμπολίτες.

Άρα λοιπόν, εγώ

«πιστεύω ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί σήμερα κάποια Κοινοτικά Συμβούλια, τα οποία έχουνε ρόλο, έχουνε αρμοδιότητες, μετέχουν στη διοίκηση, παίζουν ένα αποφασιστικό ρόλο.

Το νομοσχέδιο καταργεί κάποια Κοινοτικά Συμβούλια, που στην πράξη έχουν ήδη καταργηθεί και που στην ουσία ο ρόλος τους είναι ένας ρόλος που,

είτε είναι διακοσμητικός,

είτε είναι ένας ρόλος που μπορεί να λειτουργεί και ως εκτονωτικά, δηλαδή, για να δέχονται τις διαμαρτυρίες του κόσμου μιας, και έχουν την άμεση επαφή με τον κόσμο.

Καταλήγοντας, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να εκφραστεί η άποψη ότι είμαστε ενάντια στην κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα Κοινοτικά Συμβούλια αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους και ρόλους σε αυτά, δηλαδή να αποχωριστούμε και να αποκεντρώσουμε λίγο την εξουσία την οποία έχουμε.

Και εάν θέλετε και μια προσωπική μου άποψη είναι ότι τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά θα παραμείνουν καταργημένα».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*