ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
«Π. ΦΩΚΑΙΑΣ – ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ – ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ»
«Μετά από 11 χρόνια Καλλικράτη και τα όσα βιώνουμε σήμερα
με την απαξίωση και την υποβάθμιση των Κοινοτήτων,
χρειαζόμαστε μια νέα προοπτική, ένα νέο πολιτικό αφήγημα που θα ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και θα δώσει αξία στην βούληση των τοπικών μας κοινωνιών.

Και αυτό μπορεί να είναι η δημιουργία του νέου μας Δήμου».
Φίλες και φίλοι
Μετά από 11 συνολικά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη, έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να κάνουμε ένα απολογισμό για να δούμε τελικά εάν αυτή η συνένωση πέτυχε ή όχι.
Μετά από 11 χρόνια έχουμε πλέον την δυνατότητα (δίχως να μηδενίζουμε), να διαπιστώσουμε ότι αυτά που μας προσφέρει ο Δήμος Σαρωνικού, είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που δικαιούμαστε.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί σήμερα ο Δήμος είναι πλέον ξεκάθαρο και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις Κοινότητες είναι πλέον εμφανώς απαξιωτικός.
To Κοινοτικό Συμβούλιο Π. Φώκαιας από την αρχή προσπάθησε και ακόμη προσπαθεί να βοηθήσει στην λειτουργία του Δήμου.
Θυμίζω ενδεικτικά τις αποφάσεις μας για την διαχείριση των απορριμμάτων, την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Κοινότητας, την εξασφάλιση από τον κ. Αθ. Μαρτίνο μελετών ανάπλασης (πλατεία κ.λπ.), την χρηματοδότηση της μελέτης (πλατείας ΑΤΕ), την δημιουργία δικτύου μονοπατιών κ.α..
Δυστυχώς αυτό που εισπράξαμε μέχρι σήμερα ήταν η υποβάθμιση και η απαξίωση μας.
Η διοίκηση του Δήμου μας απέκλεισε από το ΚΑΠΗ Π. Φώκαιας και μας κορόιδεψε με την δήθεν «μετακόμιση» του, μας απέκλεισε από το έργο του Αλιευτικού Καταφυγίου, (που πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η σύμβαση διαλύθηκε και το έργο ματαιώνεται), μας αποκλείουν καθημερινά από πόρους και αρμοδιότητες και μας στερούν την δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας, στις ανακοινώσεις του Δήμου μιλάνε για εμάς, χωρίς εμάς.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, αφορά σε όλα τα χρόνια που εφαρμόζεται ο Καλλικράτης. Και ενώ περιμέναμε η νέα διοίκηση του Δήμου να βελτιώσει την κατάσταση με λύπη διαπιστώνουμε καθημερινά να τη χειροτερεύει.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ !
Ο απολογισμός της εντεκαετούς παρουσίας του Δήμου Σαρωνικού δε μας αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για έναν δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας.
Σε αυτό το αδιέξοδο η δημιουργία ενός νέου Δήμου που θα περιλαμβάνει τις Κοινότητες Π. Φώκαιας, Αναβύσσου και Σαρωνίδας, μπορεί να προσφέρει μια νέα προοπτική, ένα νέο πολιτικό αφήγημα που θα ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και θα δώσει αξία στην βούληση των τοπικών μας κοινωνιών.
Οι Κοινότητες Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες μια γεωγραφική οντότητα, με κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς στόχους. Η πολυετής και δοκιμασμένη συνύπαρξη των τοπικών μας κοινωνιών εξασφαλίζει ένα μέλλον όπου οι συνθέσεις θα είναι ασύγκριτα ισχυρότερες από τις αντιθέσεις.
Φίλες και φίλοι
Το εγχείρημα αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αφορισμούς και διακρίσεις και ο νέος μας Δήμος πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση της ίσης μεταχείρισης των Κοινοτήτων και των πολιτών.
Η διεκδίκηση και η επίτευξη δημιουργίας του νέου μας Δήμου απαιτούν συνεννόηση, συστράτευση δυνάμεων και πάνω από όλα συμμετοχή των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, και τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι πολίτες της Σαρωνίδας της Αναβύσσου και της Π. Φώκαιας, έχουν πλέον τον λόγο.
Μανώλης Τσαλικίδης
Πρόεδρος Κοινότητας Π. Φώκαιας

Μα ένας τόσο ισχνός “Δήμος” δεν θα έχει ούτε Τεχνική Υπηρεσία ικανή να ωριμάσει έργα, που να μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθούν από αυτό!
Ο αχαμνός Δήμος, που υποστηρίζει τώρα και ο αγαπητός Μανώλης Τσαλικίδης, είναι μια θνησιγενής σκέψη. Δεν πρόκειται παρά να σημάνει οριστικά καθυστέρηση και υπανάπτυξη, αφού ένας τέτοιος “Δήμος” χωρίς σοβαρή δική του Τεχνική Υπηρεσία δεν θα μπορεί να πάρει ούτε ένα ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση. Δεν θα μπορεί να προωθεί ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη και στις τέσσερις διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης: κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική, πολιτιστική. Δεν θα έχει ποτέ την αναγκαία αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Λύση στα προβλήματα, που περιγράφει ο Μ. Τσαλικιδης, υπάρχει. Τα μεγάλα προβλήματα όμως δεν μπορούν να λυθούν από τη συνένωση τριών μικρών κοινοτήτων. Αντίθετα έτσι είναι, που θα υπήρχαν μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις και προβλήματα διαχείρισης χωρίς τεχνική υποδομή και επαρκές τεχνικό προσωπικό.
Μια όντως μεταρρυθμιστική πρόταση πρέπει να είναι τολμηρή και ουσιαστική. Μόνο ένας ισχυρός νέος Δήμος, που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού (τους πρώην οκτώ Δήμους και Κοινοτητες του αναπτυξιακού συνδέσμου, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν μια μεταξύ τους συνεργασία):
• Μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η ευρύτερη περιοχή.
• Μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με επιτυχία τις υποδομές που χρειάζεται για την ανάπτυξή της
• Μπορεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον.
Η διασφάλιση ενός ενιαίου οικονομικού, κοινωνικού και πολεοδομικού χώρου μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τη συμμετοχή της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.
Η αξιοποίηση των Αλυκών Αναβύσσου, του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου είναι έργα υπερτοπικής σημασίας, αφορούν όλο το Λεκανοπέδιο. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν με άτολμες συνενώσεις.
Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη Λαυρεωτική. Το λιμάνι, (προαστιακός, ΒΙΟ.ΠΑ., συγκοινωνία με Κυκλάδες, ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας), το Δασαρχείο και το Κέντρο Υγείας συνιστούν υπαρκτές δομές, οι οποίες συνθέτουν μια εύρυθμη λειτουργία για την εξυπηρέτηση των σχετικών αναγκών.
Καμιά τουριστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν οι παραλίες του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου, της Φώκαιας, των Λεγραινών και του Σουνίου δεν αποτελέσουν ενιαίο χώρο τουριστικής ανάπτυξης.
Κανένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υιοθετηθούν σαφείς κανόνες στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο νέος Δήμος, που θα καλύπτει τη νοτιοανατολική Αττική, μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός, δηλαδή ένας Δήμος, όπου ζεις ευχάριστα κι έτσι μπορείς να δουλεύεις, να δραστηριοποιείσαι, να δημιουργείς, να επιχειρείς.
Ένας δήμος μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός, αν:
– διαθέτει αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση και διοίκηση,
– έχει επαρκές και σύγχρονο δίκτυο υποδομών,
– παρέχει επαρκή προπανεπιστημιακή εκπαίδευση,
– προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας,
– διαθέτει τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές,
– σέβεται το περιβάλλον,
– ακολουθεί ενιαίους κανόνες οικιστικής ανάπτυξης,
– συνθέτει σε ενιαίο σύνολο τη διαφορετικότητα μιας περιοχής.
Ένας τέτοιος Δήμος μπορεί να είναι ελκυστικός σε επισκέπτες, επενδυτικά σχέδια, στην ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων: οικονομικών, εμπορικών, μορφωτικών πολιτιστικών.
Αυτός ο νέος Δήμος είναι η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να ζήσουμε σε έναν Δήμο, που να μπορεί να μας προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον.