Το καυτό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, που διαφαίνεται ως το μεγάλο, επίμαχο θέμα της – αμέσως – επόμενης μέρας, τέθηκε από το έντυπό μας στους δημάρχους, κ. Λουκά και Φιλίππου αντιστοίχως.

Και οι δύο απάντησαν σε ερωτήσεις μας, παρουσιάζοντας τις απόψεις τους, σε μια εποχή που το θέμα των ανεμογεννητριών και της πράσινης ενέργειας ευρύτερα λαμβάνει διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Γαλλία για παράδειγμα, παρότι πρώτη επιλογή αποτελεί η πυρηνική ενέργεια, με το 80% της κατανάλωσης ρεύματος στην χώρα να καλύπτεται από αυτήν, ορισμένες πολιτικές παρατάξεις τάζουν την πλήρη κατάργηση των ανεμογεννητριών στο μέλλον.

Πρόκειται φυσικά για ένα περίπλοκο θέμα, για το οποίο επιδιώξαμε να πάρουμε απαντήσεις με τις τέσσερεις ερωτήσεις μας, που καλύπτουν και επί μέρους θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την πράσινη ενέργεια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «Απόψεις Δημάρχου Λαυρεωτικής, ως προς τις προθέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο  Δήμο Λαυρεωτικής».

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

1) Κύριε Δήμαρχε, έχετε πάρει θέση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Δήμο. Για ποιο λόγο αντιτίθεστε;

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος, κατόπιν πολλών ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι:

Σε όλα τα βουνά της Αττικής (Υμηττός, Πεντέλη Πάρνηθα, όρος Μερέντα, όρος Αιγάλεω), απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και το παράδοξο είναι ότι μόνο στο δικό μας επιτρέπεται.

Το Πάνειο όρος είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη απόλυτου προστασίας ορεινών όγκων και ως αρχαιολογικού χώρου. Αποτελεί το βασικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή. Είναι υψηλού κάλλους και έχει καεί δύο φορές, τουλάχιστον, στο παρελθόν.

Επίσης, θα υπάρξει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, διότι προβλέπονται να τοποθετηθούν 48 ανεμογεννήτριες μεγάλου ύψους για τις οποίες απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις.

Ως εκ τούτου, θα αλλοιωθεί σημαντικό κομμάτι του βουνού, το οποίο συνεπάγεται μη αναστρέψιμη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και της δασικής περιοχής. Θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής.

Ο Δήμος μας έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στη χώρα το οποίο συμβάλλει στο 20% επί της συνολικής παραγόμενης ενέργειας και, επιπλέον, υπάρχει υποβάθμιση από τις τρεις εναέριες γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ρεύματος για τις οποίες πιέζουμε το κράτος να υπογειοποιηθούν.

Η διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι 20 χρόνια, οι εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου και χάλυβα δεν απομακρύνονται, όπως προβλέπεται, και παραμένουν για πάντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

2) Έχετε κάποια αντιπρόταση; 

Ο Δήμος έχει ήδη προτείνει στην Περιφέρεια να δημιουργηθεί Μονάδα Διαχείρισης και Αξιοποίησης Βιοαποβλήτων (κλαδέματα, οργανικά υπολείμματα αποφάγια) με τη μέθοδο της αναερόβιας ζύμωσης, προκειμένου να παράγεται προς όφελος των πολιτών ηλεκτρικό ρεύμα και λιπάσματα.

3) Έχετε αξιολογήσει τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο, στην περίπτωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην επικράτειά του; Θα μπαίνατε ή θα μπείτε στην διαδικασία να τα διαπραγματευτείτε; 

Κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Το Πάνειο όρος πρέπει να παραμείνει όπως είναι παρθένο και ο Δήμος σκοπεύει να το μετατρέψει σε ένα οργανωμένο τεράστιο πάρκο αναψυχής, με μονοπάτια, χώρους αναψυχής και άθλησης, ώστε να τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες και όχι τσιμεντοποιημένο και απόκοσμο.

4) Η πράσινη ενέργεια δείχνει να αποτελεί μονόδρομο.Υπάρχει κατά την γνώμη σας ρόλος για την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το εγχείρημα και προτίθεσθε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

Καταρχήν, να αναφέρω την προσωπική μου άποψη ότι είμαι υπέρ των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, αλλά εναντίον της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος για τους λόγους που προανέφερα στην πρώτη μου ερώτηση.

Ήδη έχουμε προχωρήσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, ο Δήμος μετέχει στο Σύμφωνο Δημάρχων εδώ και πολλά χρόνια.

Στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας έχει γίνει αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών του οδοφωτισμού, με άλλα τύπου LED τελευταίας τεχνολογίας.

Έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση στα Δημαρχεία Κερατέας και Λαυρίου και σε άλλα δημοτικά κτίρια και σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε σε όλα τα κτίρια του Δήμου.

Χρησιμοποιούμε σε κτίρια βρεφονηπιακών και σε σχολεία εναλλακτικά συστήματα Ενέργειας (Γεωθερμία, Ηλιακοί Συλλέκτες, Φωτοβολταϊκά κ.α)

Επίσης, έχει γίνει αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με αντίστοιχα τύπου Led σε πολλά σχολεία και κτίρια. Ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους Δήμους που τοποθέτησαν Σταθμό Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και έχει υποβάλει πρόταση για δεκάδες σημεία φόρτισης.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα τοποθετούμε αρκετά φωτιστικά που λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια. Είμαστε στην τελική φάση για ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας προκειμένου τα οφέλη να αποδοθούν στους δημότες μας.

Επιπλέον, κατόπιν Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης θα τοποθετηθούν Φωτοβολταϊκά στοιχεία σε μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, για να μηδενίσουμε την τεράστια δαπάνη που έχουμε από τη λειτουργία των δύο βιολογικών καθαρισμών και των τριάντα αντλιοστασίων.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Ερωτήσεις

1) Κύριε Δήμαρχε, έχετε πάρει θέση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Δήμο. Για ποιό λόγο αντιτίθεστε;

Όπως γνωρίζετε τόσο ο δήμος Σαρωνικού όσο και ο δήμος Λαυρεωτικής έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 43,64 MW στα όρια τους. Οι αιτήσεις αφορούν 14 ανεμογεννήτριες ισχύος 12,94 MW στον δήμο Σαρωνικού και 34, συνολικής ισχύος 30,7 MW, στον δήμο Λαυρεωτικής.

Για μια τόσο εκτεταμένη εγκατάσταση στην περιοχή μας, εμείς ως δημοτικές αρχές και τοπικές κοινωνίες ουδέποτε κληθήκαμε να πάρουμε θέση και να καταθέσουμε άποψη. Όλος ο προγραμματισμός γίνεται ερήμην μας.

Επιπλέον, αν και η ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία  χαμηλών  εκπομπών διοξειδίου του  άνθρακα είναι επιβεβλημένη λόγω της κλιματικής κρίσης, η ανάγκη διατήρησης και αποκατάστασης της φύσης είναι επίσης αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο αυτό η ενεργειακή μετάβαση, με αιχμή τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη τις αποδεδειγμένες επιπτώσεις των ΑΠΕ στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αυτές έχουν αναγνωριστεί επίσημα από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ολοένα διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες που αποκτάει σιγά σιγά κινηματικά χαρακτηριστικά. Οι συνεχιζόμενες χωροθετήσεις τους χωρίς να υπάρχει ένα σύγχρονο, λειτουργικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους πολίτες προκαλούν στην κοινωνία ανησυχία και εγρήγορση.

2) Έχετε κάποια αντιπρόταση; 

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε αιολικά πάρκα να αναφύονται σε όλη τη χώρα με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το ενεργειακό δυναμικό των περιοχών και την παράλληλη διατήρηση της βιοποικιλότητας.  Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Η αντιπρότασή μας συνίσταται σε μια αναγκαία και επιτακτική αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και στη θέσπιση διεπιστημονικής συμμετοχικής επιτροπής που θα επικουρεί την κατάρτιση του. Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ώστε ο δημόσιος διάλογος να μην οδηγείται σε πόλωση για ένα θέμα μείζονος σημασίας για όλη την ανθρωπότητα.  Ασφαλώς, όρος απαράβατος για την εξέλιξη του δημόσιου διαλόγου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην ενεργειακή μετάβαση, πρωτίστως μέσω της ενημέρωσης και της διαβούλευσης.  

3) Έχετε αξιολογήσει τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο στην περίπτωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην επικράτειά του; Θα μπαίνατε ή θα μπείτε στην διαδικασία να τα διαπραγματευτείτε; 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν γίνεται με στενά τοπικιστικά κριτήρια ούτε με τη λογική δημιουργίας του έργου «στην αυλή του γείτονα». Μας αφορά όλους και ασφαλώς υπερβαίνει όχι μόνο τα στενά όρια των δήμων αλλά και των κρατών του πλανήτη. Αυτός είναι ο λόγος που τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ έχουν τοποθετήσει τόσο ψηλά στην πολιτική ατζέντα την κλιματική αλλαγή.

Χρειάζεται λοιπόν μια ολιστική θεώρηση και σοβαρή αντιμετώπιση στη λογική που περιγράψαμε παραπάνω. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για αντισταθμιστικά οφέλη στον δήμο μας ή σε οποιονδήποτε άλλο δήμο αν τελικά οι λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν τον τελικό στόχο, που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και ασφαλώς δεν έχει νόημα να αναπτύσσονται φαραωνικών διαστάσεων έργα, επιβλαβή για το περιβάλλον, ακατάλληλα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

4) Η πράσινη ενέργεια δείχνει να αποτελεί μονόδρομο. Υπάρχει κατά την γνώμη σας ρόλος για την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το εγχείρημα και προτίθεσθε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

Η πράσινη ενέργεια και η μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια αποτελεί, πράγματι, μονόδρομο και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Στον δήμο Σαρωνικού έχουμε κάνει την αρχή για μετάβαση σε ουδέτερα δημόσια κτίρια, δηλαδή σε κτίρια που δεν είναι ενεργοβόρα, με την ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολικών μονάδων και ενός δημοτικού κτιρίου (του Κοινοτικού Γραφείου Π. Φώκαιας). Επίσης, έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (LED).

Ιδιαίτερα θέλω στα σταθώ στο πρωτοποριακό βιοκλιματικό σχολείο που χωροθετούμε στο νότιο τμήμα του 1ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων, σε έκταση όπου σήμερα υπάρχουν λυόμενες κατασκευές. Πρόκειται για ένα έργο με σχεδιασμό που αξιοποιεί όλα τα δυνατά βιοκλιματικά μέσα με στόχο τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιώντας διαδραστικά συστήματα ενημέρωσης, εμπλέκει τους μικρούς μαθητές σε βάση παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του σχολείου με στόχο να εξοικειωθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από βιωματική διαδικασία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*