Ένα – όχι τόσο μικρό -«Ελληνικό» για τον Δήμο Σαρωνικού; Από τις Αλυκές στην …Σαρωνίδα

Και ενώ τα βλέμματα όλων παρέμεναν στραμμένα στις Αλυκές και στην από δεκαετιών φημολογούμενη ανάπτυξή τους, μία απρόσμενη ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα Φεβρουαρίου φέτος, ενημερώνοντάς μας για ένα νέο, μικρό «Ελληνικό» το οποίο δρομολογείται κατά μήκ

ος σχεδόν του παραλιακού μετώπου, μεταξύ Λαγονησίου και Σαρωνίδας.
Η επένδυση θα είναι αξίας 750 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορά στην δημιουργία οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και χώρων αναψυχής και άθλησης, εμπορικών χώρων, ακόμη – ακόμη δε και γηπέδου γκολφ, ενός μεγάλου πάρκου και μαρίνας, που θα χωροθετηθούν σε έκταση μετά από το ξενοδοχείο Grand Resort του Λαγονησίου, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκε στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία». Το έργο, που θα επεκτείνεται σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, συνορεύοντας με την Σαρωνίδα, αναμένεται να ενταχθεί σε καθεστώς επενδύσεων fast track (ταχείας έγκρισης) από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ οι επενδυτές μάς υπόσχονται και την αναδάσωση 3.000 στρεμμάτων!

“Η ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ AKINHTΩΝ” απαντάει στην

”ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ’’

Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στην εταιρεία ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝ. ΑΕ, η οποία με έδρα στην Αθήνα, αναμένεται να διαχειρισθεί την ανάπτυξη του έργου, συνεργαζόμενη με ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Στο ερώτημά μας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επένδυσης, μας επιβεβαιώθηκε ότι το έργο θα ενταχθεί στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και Κοινή Υπουργική Απόφαση χωροθέτησης, προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας οικοδομής. Η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα απαιτήσουν μία διετία πριν από την έναρξη των εργασιών. Βάσει δική μας έρευνας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πληροφορίες ότι η εν λόγω επένδυση θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία συνεδριάζει σε διαστήματα που κυμαίνονται από τρεις έως έξι μήνες, υπολογίζουμε – εκτός εκτάκτων – ότι η κατασκευή του έργου θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να εγκαινιασθεί στις αρχές του 2025.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη αποκτήσει τη γη, όχι μόνον αυτήν του συνεταιρισμού «Η Υγεία» αλλά και παρα

κείμενα οικόπεδα. Το αναπτυξιακό σχέδιο αφορά σε δύο τετραετείς κατασκευαστικές περιόδους, για ένα έργο, το οποίο εφ΄όσον προχωρήσει θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οικιστικό και ξενοδοχειακό μετά από εκείνο του Ελληνικού. Το master plan της επένδυσης περιλαμβάνει και πλήθος παρεμβάσεων σε βασικές υποδομές, για να μπορέσει να αντέξει το οδικό και τα άλλα δίκτυα το φορτίο, αλλά και τις ανάγκες που συνεπάγεται η επένδυση. Στον σχεδιασμό αναφέρεται η δημιουργία Κέντρου Υγείας εντός του οικισμού καθώς και δύο νέων σχολικών συγκροτημάτων. Καθώς ο οικισμός θα συνορεύει με την Σαρωνίδα, να υποθέσουμε ότι οι υποδομές αυτές θα έλυναν και ορισμένα χρονίζοντα προβλήματα των κατοίκων της, όπως είναι οι υποβαθμισμένες υποδομές σχολικών κτηρίων.
Απευθυνθήκαμε με δύο ερωτήματα στην “Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων”, επισημαίνοντας την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων κ.λ.π. Στο δεύτερο ερώτημά μας, για το πώς αναμένεται να αναπτυχθούν οι

απαραίτητες υποδομές, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υπονόμων, δηλαδή ιδιωτικά ή σε συνεργασία με τον Δήμο Σαρωνικού, η απάντηση που λάβαμε ήταν μάλλον λακωνική: «Το έργο προβλέπεται να σχεδιαστεί, ώστε να μην επιβαρύνει τις υποδομές του δήμου Σαρωνικού. Οποιεσδήποτε μελέτες θα γίνουν αφού έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τοπικές ανάγκες, οι οποίες θα συμπληρωθούν και θα βελτιωθούν».

 

Εφαλτήριο υποδομών ή μακρινό όνειρο;

Η αλήθεια είναι ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η προοπτική ενός τόσο μεγάλου αναπτυξιακού έργου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την δρομολόγηση βασικών υποδομών, των οποίων στερείται ο Δήμος παρότι αποτελεί σημαντικό μέρος της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ας θυμηθούμε τα έργα που κατασκευάστηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και όχι μόνον, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και τα οποία έτυχαν τόσο ολικού σχεδιασμού όσο και τήρησης αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική πρακτική, των είτε ιδιωτικών, είτε δημόσιων έργων, τα οποία «δρομολογούνται» αλλά μόνον ως μακρινά όνειρα, ταλαιπωρώντας τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αποτελούν αντικείμενα εκμετάλλευσης πολιτευτικών και αντιπολιτευτικών σκοπών και στόχων. Απομένει, λοιπόν, να δείξει ο χρόνος αν το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει εφαλτήριο τόσο για την δημιουργία νέων υποδομών στον Δήμο Σαρωνικού ή για την αναβάθμιση υπαρχουσών, επάξιων ενός σύγχρονου Δήμου του 21ου αιώνα.

Ο «Δňμος» ρωτάει για τον…Δήμο!

Στο ερώτημα της εφημερίδας μας για το αν η “Βήτα Ανάπτυξης”, ως φορέας διαχείρισης του έργου, συνομιλεί με την Δημοτική Αρχή Σαρωνικού, η απάντηση ήταν ότι η εταιρεία θεωρεί απολύτως απαραίτητη την συνομιλία και συνεργασία με την Δημοτική Αρχή. Και η συγκεκριμένη δήλωση προς τον «Δňμος Σαρωνικού & Λαυρεωτκής» ήταν ότι «Με την έγκριση της ΔΕΣΕ (Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων) θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τον Δήμο Σαρωνικού για όλα τα επιμέρους έργα».


Σε ερώτησή μας, εξάλλου, για το αν υπάρχουν μελέτες σχετικές με το πώς η δρομολογούμενη αυτή μεγάλη επένδυση αναμένεται να δέσει με την τοπική οικονομία της παράλιας ζώνης του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και με τους υπάρχοντες οικισμούς, όχι μόνον του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας αλλά και της Παλαιάς Φωκαίας και της Αναβύσσου, από την εταιρεία δόθηκε η απάντηση ότι θα υπάρξουν σχετικές μελέτες, ενώ εν καιρώ, καθώς θα προχωρά ο σχεδιασμός του έργου, θα αναλυθούν τα πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Ομολογουμένως, η προσεκτική αυτή προσέγγιση της εταιρείας διαχείρισης του έργου στα ερωτήματά της εφημερίδας μας, μάλλον ως θετική θα πρέπει να κριθεί, καθώς συχνά οι εξελίξεις υπερβαίνουν τους σχεδιασμούς και οδηγούν σε αναπροσαρμογές αναλόγως των σύγχρονων αναγκών. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο αυτό αποτελεί μόνον ένα κομμάτι από τον συνολικό σχεδιασμό ανάπλασης και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο, μιας ακτογραμμής 70 χιλιομέτρων, που αναμένεται να κοστίσει επενδύσεις της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για τον Δήμο Σαρωνικού – και φυσικά τους δημότες του – ερώτημα παραμένει η εξέλιξη των Αλυκών, αν και οι κάθε είδους ιδιωτικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή προϊδεάζουν για κάτι μοναδικό, πιθανότατα με ύψιστο σεβασμό στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της εν λόγω παραθαλάσσιας έκτασης.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι η εταιρεία “Βήτα Ανάπτυξης” που συντονίζει το έργο της Σαρωνίδας, είναι η ίδια που έχει επιτυχώς εντάξει σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων κι άλλα project, όπως το «Τhe Mykonos Project» στην περιοχή Καραπέτης στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου που αναπτύσσει η AGC Equity Partners, επενδυτικό κεφάλαιο αραβικών κυρίως συμφερόντων το οποίο έχει γίνει γνωστό από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Δήμητρα Κατραμάδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*