Χωρίς προμήθεια για καταναλωτές οι πληρωμές μέσω IRIS

Χωρίς προμήθεια για καταναλωτές οι πληρωμές μέσω IRIS

Χωρίς προμήθεια για καταναλωτές οι πληρωμές μέσω IRIS© Παρέχεται από: Money Review

Με κόστος που ξεκινάει από 0,5% έως και 1% επί του τζίρου της συναλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές, μπορούν οι τελευταίοι να πληρώνουν για την παροχή υπηρεσιών από το κινητό τους, μέσω της υπηρεσίας IRIS, κάθε φορά που συναλλάσσονται με ελεύθερο επαγγελματία.

Η υπηρεσία άμεσης πληρωμής έγινε υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου και σημαίνει τη δυνατότητα να πληρώνει κάποιος μέσω του λογαριασμού του, όπως δηλαδή το έμβασμα. Βασική διαφορά είναι ότι οι άμεσες πληρωμές γίνονται πλέον όχι μέσω IBAN, αλλά μέσω της υπηρεσίας IRIS Payments, που επιτρέπει την εκτέλεση της συναλλαγής άμεσα, σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, με χρήση του κινητού τηλεφώνου του επαγγελματία και κυρίως χωρίς κόστος για τον καταναλωτή.

Όλα τα επαγγέλματα

Η υπηρεσία καλύπτει όλα τα επαγγέλματα, από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, αισθητικούς και οδηγούς ταξί έως ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, όπως επίσης και όλους τους αυτοαπασχολουμένους. Η διαφορά της σε σχέση με το έμβασμα, που αποτελούσε μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμής μεταξύ λογαριασμών, είναι ότι ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται με το κόστος του εξερχόμενου εμβάσματος –αντιστοιχούσε σε 2-3 ευρώ ανά συναλλαγή– για να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό του στον λογαριασμό του ελεύθερου επαγγελματία. Ακόμη υψηλότερο, ανάλογα με το ποσό, είναι και το κόστος ενός τυπικού εισερχόμενου εμβάσματος για τον ελεύθερο επαγγελματία, καθιστώντας αυτού του τύπου τη συναλλαγή πολύπλοκη και ασύμφορη.

Πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω της υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου της συναλλαγής. Πρόσθετο όφελος για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι το γεγονός ότι δεν επιβαρύνεται με το κόστος της συσκευής, δηλαδή του POS, προκειμένου να δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Με βάση τα τιμολόγια που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς (έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν ανακοινώσει τα τιμολόγιά τους η Alpha Bank, η Viva, η Optima, η Attica και οι Συνεταιριστικές), γίνεται σαφές ότι στόχος είναι να καταστήσουν την υπηρεσία IRIS Payments ανταγωνιστική έναντι των καρτών, που εκτός από την προμήθεια της συναλλαγής –που κυμαίνεται μεταξύ 0,5%-1% ανάλογα με την τράπεζα και τον τζίρο της επιχείρησης– συνοδεύεται με το κόστος του εξοπλισμού και της συντήρησής του.

Η δυνατότητα για κάποιον ελεύθερο επαγγελματία να δέχεται πληρωμές μέσω IRIS προϋποθέτει να ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS P2B (person to business) στον επαγγελματικό του τραπεζικό λογαριασμό. Η ενεργοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του mobile banking και εφόσον η υπηρεσία ενεργοποιηθεί, η τράπεζα παρέχει ένα QR, που ενσωματώνει το ΑΦΜ του επαγγελματία. Έτσι, όταν κάποιος θέλει να αποδεχθεί μια πληρωμή μέσω της υπηρεσίας IRIS P2B (person to business) δείχνει το QR από το κινητό του και ο πελάτης το σκανάρει επίσης με το κινητό του και μεταφέρει χωρίς τη χρήση IBAN τα χρήματα της αμοιβής στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

Το QR μπορεί να το έχει στο mobile app που έχει συνδέσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό ή στην επαγγελματική του κάρτα, σε απλή φωτογραφία ή ακόμη και στη στολή που φοράει. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να μεταφέρει μαζί του POS και ο καταναλωτής παρακάμπτει τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας, αφού η πληρωμή γίνεται απευθείας μέσω του λογαριασμού. Η συναλλαγή εκτελείται σε πραγματικό χρόνο και τα χρήματα φαίνονται άμεσα στον λογαριασμό του επαγγελματία τη στιγμή της συναλλαγής.

2,25 εκατ. χρήστες

Για τους καταναλωτές η υπηρεσία IRIS είναι διαθέσιμη είτε στο Ιnternet είτε στο mobile banking και ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών υπερβαίνει τα 2,25 εκατ. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη μετά την υποχρεωτικότητα που επέβαλε ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS Payments αριθμούν περίπου τις 200.000 και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.

Από την ημερομηνία αυτή όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών (instant payments) και να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Αυτό σημαίνει ότι τα 2,25 εκατ. φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στην υπηρεσία IRIS για συναλλαγές P2P (person to person) –αριθμός που βαίνει επίσης αυξανόμενος– θα μπορούν να πληρώνουν για υπηρεσίες που λαμβάνουν από ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της υπηρεσίας IRIS P2B (person to business).

πηγή:https://www.msn.com/el-gr/news/other/χωρίς-προμήθεια-για-καταναλωτές-οι-πληρωμές-μέσω-iris/ar-BB1h3wp2?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=f09a93775ae549138fe0532051bb48c8&ei=7

Visits: 0

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*